Kunskap och förebilder på kunskapsdagen den 13 oktober

Det är i mellanrummen som det händer. När informationen från föreläsningarna har fyllt på vår kunskapsbank och vi möts, lyssnar och ser på varandras sätt att leva. Leva som vi alltid har gjort, nu med olika grad av rörelseinskränkning.

Överallt finns förebilder. De nyskadade och unga är förebilder för oss gamla och tvärtom. Tre tjejer med grå munkjackor och texten, ”@girlsonwheelsswe” utstrålar glädje och säkerhet. Kolla in dem på Instagram; girlsonwheelsswe.

Vi är på Spinalis, på den anordnade kunskapsdagen. En dag fylld med föreläsningar om allt som rör kroppen på någon med ryggmärgsskada.

En ständig förebild är Claes Hultling. I slutet av hans föreläsning om hur man kan minska smärta med 0,2 gram cannabis, visar han bilder på sig och sin son i den anpassade segelbåten som också har fungerat som terapisoffa för honom och hans fru. Han välkomnar alla som vill, att följa med i båten och några av åhörarna som har seglat med honom instämmer att det var en fantastisk upplevelse.

Efter en lång dag av kunskap sitter vi till bords och tiden är som om den stått stilla och samtidigt är den ny. De unga filmar och lägger ut på Instagram det som händer och de äldre berättar hur uppsökeriet i RG fungerar och alltid har fungerat och hur mycket det ger både den uppsökta och uppsökaren.

Den lena laxen glider lätt ned under middagen till Martin Enquists fylliga sångröst som han oförklarligt lyckas frambringa med den nedsatta lungfunktionen som en person med hög nackskada har. Stämningen är glad och vi ser varandras möjligheter och får tips om det vi inte visste om. Som det alltid är i mellanrummen på utbildningar och kurser, där vi möts.

Yvonne Svensson