NAKKAD

På RG:s Uppsökarkonferens den 13–14 oktober berättade Gunnar Lindhé och Ola Kemze om att möta nyskadade personer med höga skador.

– Det var Ola Kemze som kom med idén till mig och tillsammans utvecklade vi den innan Erika Nilsson på Spinalis hjälpte oss starta upp den slutna FB-gruppen, ”NAKKAD C1-C5 med pers. ass”, berättar Gunnar Lindhé och fortsätter:

– Namnet på gruppen är en indikation och alla som kan identifiera sig med gruppen är välkomna. I dagsläget är vi 54 stycken som kommer från hela landet.

I gruppen som de kallar för ”NAKKAD” (förkortning för NAcKsKadAD = NAKKAD), kan man fråga och få svar av varandra på det som rör skadan.

– Frågorna kan bland annat handla om assistans och regelverk, om vardagsfrågor som tex förkylning och hur svårt det är att hosta med skadan och om hjälpmedel.

Nätverksgruppen har en gång i månaden också träffar i verkligheten, på Gunnars arbetsplats, Rehab Station Stockholm (RSS). Till träffarna har de både bjudit in personer som jobbar i huset och andra ’utifrån’ för att diskutera gemensamma frågor och svaren vidarebefordrar de sedan för de andra i FB-gruppen.

Nästa steg är att skapa ett samarbete mellan NAKKAD och RG.

– RG har lång erfarenhet av att träffa nyskadade. Därför vill vi gärna samarbeta med RG:s uppsökare. De får gärna kontakta oss för att förmedla uppsök mellan en nyskadad med hög skada och med oss gammelskadade. Kontakterna med den nyskadade kan sedan ske via Skype, FB och i verkligheten.

Gunnar som själv har hög skada har genom åren träffat många andra med hög skada och på samma sätt som för dem med lägre skada så är frågorna varierande. Mest handlar de om relationer och vardagen.

– Skadan vi får är permanent och det är till en början svårt att förstå hur man ska leva med en ryggmärgsskada. Vi vill för dig som är nyskadad tala om att du inte är ensam och berätta hur det kan funka att leva med en hög ryggmärgsskada.

– Var du exempelvis elektriker kan du fortsätta inom samma bransch fast i rollen som projekterare istället.

Själv jobbar Gunnar med att prova ut datahjälpmedel till dem med tetraplegi och andra som inte klarar av att hantera vanlig mus och tangentbord.

– Jag arbetar tillsammans med en arbetsterapeut som kan b la ergonomi och jag kan teknik.

Avslutningsvis släpper Gunnar en nyhet som är så färsk att den inte är klar än.

– Vi planerar att ha ett rehabprogram för höga nackskador på RSS nästa år.

När och hur är än så länge inte klart. Håll därför utkik på www.spinalis.se.

 

Yvonne Svensson

image_pdfimage_print