Familjeläger 9-13 år

På Familjelägret 9-13 år fokuserar vi på alla möjligheter som finns och vill ge hela familjen ett vidgat perspektiv på barnets möjligheter. Första natten bor familjen gemensamt, därefter bor barnet tillsammans med de andra barnen och ledarna för att fortsätta utvecklingen till att bli så självständig som möjligt, allt efter barnets egna förutsättningar.

Om Familjelägret 9-13 år

På Familjelägret lägger vi stort fokus på fysisk aktivitet och att utveckla barnens självständighet. De får prova en del av RG:s grundidrotter, bl.a. rullstolsteknik, styrketräning, vattenträning och bollsport. Samtliga aktiviteter är anpassade efter barnens egna förutsättningar. Lek är en självklar och viktig del i barns liv och utveckling, därför strävar vi efter att aktiviteterna på ett lustfyllt sätt får barnen att utvecklas. Familjelägret hålls parallellt med en sommarkurs för vuxna och vissa aktiviteter är gemensamma. På detta sätt har barnen ännu fler naturliga förebilder att inspireras och kunna lära sig mer i vardagen av. Exempel på detta kan vara att kunna ta maten själv eller ta sig upp för en trottoarkant.

Under lägret får barnen hjälp med det de behöver men de får också träna på att klara sig själva så mycket som möjligt. Vi ger dem utrymme och stöttning för att testa och försöka hitta en lösning. Att vara självständig handlar inte om att klara allting själv utan också kunna förklara för någon annan hur de bäst önskar få hjälp. Under lägret lägger vi stor vikt vid frågor kring integritet, hygien och toalettbesök då vi av erfarenhet vet att det är en viktig del i barnens självständighet.

Boende

Familjerna bor i rum om 2-3 personer per rum. Under lägret tar barnen steget och sover tillsammans med övriga deltagare och ledare i stora sovsalar, killar och tjejer separat. Familjelägret är i Valjeviken i Sölvesborg och ligger vackert beläget i ett naturområde precis vid vattnet.

Föräldrakurs

Målet med kursen är att ge dig som vårdnadshavare vidgat perspektiv på barnets möjligheter och framtid. Minst en vårdnadshavare per familj måste delta men även andra vuxna i barnets närhet är välkomna, till exempel mor- och farföräldrar, assistenter eller vuxna syskon. Under kursen varvas föreläsningar, diskussionsforum samt aktiviteter tillsammans med barnen. Frågor som ofta lyfts är skola, fritid och hur ställer vi oss till barnens självständighetsutveckling och hur mycket ska vi hjälpa till? Under lägret finns även möjlighet att utnyttja anläggningens gym och simhall för en avkopplande stund.

Syskongruppen

Alla syskon som är stora nog att vara ifrån sina vårdnadshavare under dagen är välkomna. Syskongruppen har egna ledare som sysselsätter barnen med olika aktiviteter och lekar under dagen. Målet är att ge en möjlighet att träffa andra syskon till barn med en fysisk funktionsnedsättning och ge vidgad syn på vad det innebär. Det är också ett ovanligt tillfälle för barnen att vistas tillsammans i en miljö där personer med fysiska funktionsnedsättningar inte är avvikande.

Avbokningsregler

Eventuell avbokning ska göras senast 30 dagar innan kursstart. Vid senare avbokning faktureras en avgift på 50% av kursavgiften (gäller ej vid sjukintyg). Avbokning ska ske via mail eller telefon till RG:s barn- och ungdomskoordinator.

Ledare

Lägret börjar med några dagars utbildning och planering för att ni ska känna er förberedda när familjerna kommer och lärt känna varandra i ledargruppen. Som ledare är det viktigt att uppmuntra barnen till självständighet, både i form av att kunna klara saker själv men också att kunna uttrycka hur de behöver hjälp. Vi lägger stort fokus kring hygien, toalettbesök, kroppsuppfattning och integritet. Målet är att barnen åker hem från lägret fulla med självförtroende, tips och idéer, roliga erfarenheter och nya vänner.

Dagarna är fulla av aktiviteter. Att vara en del av ledargruppen på Familjelägret innebär både tidiga morgnar och ibland sena kvällar. Det blir en tuff vecka men som ger ett helt nytt perspektiv och många härliga minnen för livet. Ledare och barn bor tillsammans i sovsalar, killar och tjejer separat. Boendeformen skapar en härlig gemenskap med riktig lägerkänsla. På rummen hjälper alla varandra med det som behövs. Allmän information om vad det innebär att vara ledare på våra läger finns här>>

Förebildsledare

Är du ledare med fysisk funktionsnedsättning fungerar du som förebild på RG:s läger. Rollen som förebildsledare pågår under hela dagen då deltagarna ofta har frågor och funderingar. Som förebildsledare bör du:

  • Vara minst 18 år fyllda.
  • Gilla fysisk aktivitet.
  • Ha någon form av sysselsättning, t.ex. studier, arbete, aktiv idrottare eller annat.
  • Vara trygg i din egen situation och bekväm med att dela med dig av egna erfarenheter.

Deltagarinformation

Datum: 1-6 juli 2019

Ålder: 9 – 13 år

Plats: Valjeviken, Sölvesborg

Ansök senast: 25 april 2019

Kostnad: 6500 kr inkl helpension (max 4 personer, vid fler personer kontakta julia.anderssson@rgaktivrehab.se)

Ansökan till Familjeläger 9-13 år>>


Ledarinformation

Datum: 28 juni – 7 juli 2019

Ansök senast: 25 april 2019

Arvode: 4600 kr + reseersättning (utbetalas efter avslutad kurs). Kost och logi ingår under lägret.

Ledaransökan till Familjeläger 9-13 år>>