Friluftsliv

Att vara ute och nära naturen ger en känsla av välbefinnande och frihet. RG Aktiv Rehabilitering (RG) arbetar för att personer med fysiska funktionsskillnader ska kunna njuta av ett aktivt friluftsliv året om.

Skulle du vilja paddla kajak och/eller åka skridskor? RG har anpassad utrustning med enkla, smarta lösningar. Målgruppen är personer med ryggmärgsskada eller de med liknande förutsättningar (t.ex. benamputation, MS och ryggmärgsbråck) samt deras familjer, anhöriga och vänner.

Efter projekt Lär dig mer om paddling, skridskokälkåkning och lägerliv- för dig med funktionsnedsättning (2011-2014) har friluftsverksamhet startats upp i Luleå, Falun, Göteborg- Ljungskile, Norrköping och Malmö, i tillägg till Stockholm. På varje ort finns anpassad utrustning för kajakpaddling och utbildade ledare.

RG ansvarar för aktiviteterna i Stockholmsområdet. För övriga orter är det respektive lokal samarbetspartner som ansvarar för upplägg, schema etc. Läs mer under respektive aktivitet, Kajak och Skridskokälke.

Allmän information

Här följer information som är viktigt att veta när du anmäler dig till en friluftsaktivitet med RG och/eller våra samarbetspartners ”Mer…”

Förebildsledare

I all RG:s verksamhet fyller instruktörer med egen funktionsskillnad en viktig roll. På samtliga orter där det finns anpassat material finns även certifierade RG friluftsledare som bidrar med sin kunskap och sitt engagemang.

Målsättning med friluftsaktiviteterna

  • Att lära dig grunderna i kajakpaddling och skridskokälkåkning. På köpet får du förflyttnings-, konditions- och balansträning.
  • Att inspirera dig till fortsatt friluftsaktivitet. Har du någon vän eller familjemedlem som är intresserad är de också välkomna att delta på våra träningar.

Som deltagare ansvarar du för:

  • Att du kommer i tid till träningspassen och avbokar i tid om du får förhinder.
  • Att du hjälper till och plockar fram och lägger tillbaka din utrustning, som till exempel skridskokälke, flytväst och kapell, samt tvättar ur kajaken efter passet.

Försäkringar

RG Aktiv Rehabilitering har ingen försäkring som gäller ifall du skulle råka ut för någon olycka när du är med i vår verksamhet. Allt deltagande sker på egen risk. Därför är det viktigt att du kollar upp ditt försäkringsskydd.