Ledarutbildningar

RG Aktiv Rehabilitering (RG) utbildar alla våra ideella ledare. I dagsläget finns två typer av utbildningar; en i samband med kurser och läger, och en certifierad utbildning för friluftsledare.

Ledarutbildning kurser och läger

Alla RG:s kurser och läger inleds med en utbildningsdag för ledarna då man går igenom RG:s filosofi och arbetsmetod. Inför sommaraktiviteterna i Valjeviken, där vi har ett vuxenläger och ett barnläger parallellt samtidigt som en föräldrakurs och syskongrupp, så ska alla ledare genomgå en utbildning på två dagar. Utbildningarnas syfte är dels att informera och uppdatera så att nya ledare känner sig trygga och erfarna ledare är uppdaterade, men också att ledargruppen ska lära känna varandra ordentligt. Mer information om ledarutbildningen inför kurser och läger finner du under Engagera dig ideellt »

RG friluft – certifierad ledarutbildning

RG erbjuder olika typer av Friluftsliv. För att ge deltagarna och ledarna optimala förutsättningar har föreningen också utvecklat en kurs för friluftsledare. Målsättningen är att erbjuda denna utbildning vartannat år. ”Mer…”

Nästa kurstillfälle:

Datum: våren 2018
Plats: information kommer senare
Avgift: information kommer senare

Sista ansökningsdag: information kommer senare

Vem vänder sig ledarutbildningen till?
Den vänder sig till dig som är intresserad av kajakpaddling, skridskoåkning och lägerliv och vill jobba som ideell ledare på någon av de nuvarande verksamhetsorterna [se här] eller starta upp verksamhet på någon ny ort. Eftersom friluftsverksamheten vänder sig till både barn, ungdomar och vuxna är det bra med en blandning av yngre och äldre ledare. Speciellt viktigt är det att vi har förebildsledare som själva har en fysik funktionsnedsättning och som kan inspirera deltagarna. Lägsta ålder för att gå ledarutbildningen är 16 år. Har du tidigare erfarenhet av att paddla kajak eller åka skridskor/skridskokälke är det en fördel men inget krav.

Vad innehåller utbildningen?
Utbildningen består av tre delar, en grundläggande ledarhelg på Bosön, Lidingö, en dags praktik på någon av de verksamma orterna och ett avslutande teoriprov.

Innehåll ledarhelgen Bosön:

  • Kajakpaddling i bassäng och utomhus
  • Förflyttningar och lyftteknik
  • Attityder och bemötande
  • Handikapp och skadeinformation
  • Praktiskt rullstolspass
  • Säkerhetsstrategier
  • Långfärdsåkning på skridskokälke – teori.

Utbildningsmaterial
Ett utbildningsmaterial på 150 sidor inkl. instruktionsfilmer har tagits fram och används under ledarutbildningen. I materialet finns bland annat information om paddelteknik, skridskokälkteknik, säkerhet, utrustning, hjälpmedel, olika förflyttningstekniker, samt tips och idéer om kläder och praktiska lösningar. Det ingår också tips på hur man löser toalettbesöket i naturen, vad man bör tänka när man väljer lägerplats samt hur man lättast packar rullstolen och övrig utrustning i kajaken. Det sista avsnittet vänder sig speciellt till dig som är ledare och där hittar du färdiga manualer för upplägg av kajak- och skridskoträning samt information om handikapp, attityder och bemötande.