Ledarutbildningar

RG Aktiv Rehabilitering (RG) utbildar alla våra ideella ledare. I dagsläget finns två typer av utbildningar; en i samband med kurser och läger, och en certifierad utbildning för friluftsledare.

Ledarutbildning kurser och läger

Alla RG:s kurser och läger inleds med en utbildningsdag för ledarna då man går igenom RG:s filosofi och arbetsmetod. Inför sommaraktiviteterna i Valjeviken, där vi har ett vuxenläger och ett barnläger parallellt samtidigt som en föräldrakurs och syskongrupp, så ska alla ledare genomgå en utbildning på två dagar. Utbildningarnas syfte är dels att informera och uppdatera så att nya ledare känner sig trygga och erfarna ledare är uppdaterade, men också att ledargruppen ska lära känna varandra ordentligt. Mer information om ledarutbildningen inför kurser och läger finner du under Engagera dig ideellt »

RG Friluft – kajak och skridskoledarutbildning

Den certifierade friluftsledarutbildningen vänder sig både till dig som vill vara med som ledare i de friluftsverksamheter som RG startade upp 2011-2014 och till dig som vill starta upp liknande verksamhet på din ort. Utbildningen är också en bra vidareutbildning för dig som redan är aktiv kajakledare i t e x Friluftsfrämjandet eller en kanotklubb och vill lära dig hur du kan anpassa paddling för personer med fysik funktionsnedsättning.

Nästa utbildningstillfälle är i maj 2020. Har du frågor om utbildningen kan du e-posta mats-erik.bjerkefors@rgaktivrehab.se

”Mer…”

 

Utbildningen består av tre delar:

  1. Grundläggande utbildningshelg på Bosön, Lidingö
  2. Endagspraktik på RG:s verksamhet i Stockholm eller på någon av orterna som RG samarbetar med
  3. Teoriprov

Utbildningens innehåll

Tyngdpunkten i ledarutbildningen ligger på kajakpaddling men även momenten lägerliv (i samband med kajakpaddling) och skridskokälkåkning ingår i utbildningen.

Förkunskaper

Du bör ha erfarenhet av kajakpaddling eller skridskor/skridskokälke men vi ställer inga krav på vilken vana/färdighetsnivå du har. Ledarutbildningen vänder sig både till dig som själv har en fysisk funktionsnedsättning och till dig som inte har det. Minimiålder för att gå utbildningen är 16 år.

Moment som ingår under utbildningshelgen

  • Kajakpaddling i bassäng och utomhus
  • Förflyttningar och lyftteknik
  • Attityder och bemötande
  • Handikapp och skadeinformation
  • Praktiskt rullstolspass
  • Säkerhetsstrategier
  • Långfärdsåkning på skridskokälke – teori 

Utbildningsmaterial

Som utbildningsmaterial används Kajak- och skridskohandboken – för dig med funktionsnedsättning. Utbildningsmaterialet är på 150 sidor inkl. instruktionsfilmer och i det finns bland annat information om paddelteknik, skridskokälkteknik, säkerhet, utrustning, hjälpmedel, olika förflyttningstekniker, samt tips och idéer om kläder och praktiska lösningar. Det sista avsnittet vänder sig speciellt till dig som är ledare och där hittar du färdiga manualer för upplägg av kajak- och skridskoträning samt information om handikapp, attityder och bemötande.

Hur utbildningen kom till

2011-2014 genomförde RG projektet “Lär dig mer om paddling, skridskoåkning och lägerliv – för dig med funktionsnedsättning”, för att ge personer med fysisk funktionsnedsättning ökade möjligheter att paddla kajak, åka skridskokälke och utöva lägerliv. Under projekttiden startades friluftsverksamhet på fem orter; Luleå, Falun, Göteborg- Ljungskile, Norrköping och Malmö. RG tog även fram ledarutbildningen RG Friluft för att kunna utbilda ledare till orterna.  Hittills har vi utbildat ett fyrtiotal certifierade ledare. Vår målsättning är att kunna erbjuda denna utbildning vartannat år.

Kontakt

Har du frågor och vill komma i kontakt med oss, mejla till friluftsliv@rgaktivrehab.se eller ring på RG:s friluftsmobil 0709- 58 72 02.

 

2 Comments for “Ledarutbildningar”